Tehkää parannus

Olin kai siinä kymmenen, yhdentoista vuoden ikäinen, kun kävelimme erään "tosiuskovaisen" sedän kanssa Mikkelissä Pitkäjärven rannalla. Muutama pikkupoika oli siellä pusikossa tupakalla. Tämä "tosiuskovainen" mies meni poikien luokse ja sanoi: "Tehkää pojat parannus tuosta tupakoinnista, muuten te joudutte kadotukseen."

Huono, hyvä, parempi – tosiuskovainen?

Mieleeni jäi tuosta tapauksesta ajatus: kun jättää pois sen mikä on pahaa, niin Jumala hyväksyy sellaisen parannuksen ja hyväksyy minut taivaaseen. Parannetaan käyttäytymistä huonosta parempaan, saadaan aikaan parannus; tehdään parannus. Tämä väärä ja osittainen käsitys parannuksenteosta on johtanut monet omien yritysten ja tekojen farisealaiseen lainalaisuuteen. Usein se on johtanut myös ylpeyteen: "Kiitos Jumalalle, etten ole niin kuin nuo muut jotka eivät ole tehneet parannusta. Olen tosiuskovainen."

Parannuksen teko Uudessa testamentissa – mitä se ei ole?

Yksi syy asian väärin ymmärtämiselle juontaa suomalaisen raamatunkäännöksen sanoista "tehkää parannus". Ainoa kerta kun Uudessa Testamentissa esiintyy sana 'parannus' tarkoittaen pahan ja huonon tekemisestä tai vaihtamista paremmaksi löytyy Apostolien tekojen 24. luvusta. Paavali on maaherra Feeliksen edessä ja syyttäjä Tertullus aloittaa puheensa: "Runsasta rauhaa me olemme sinun kauttasi, korkea-arvoinen Feeliks, saaneet nauttia, ja sinun huolenpidostasi on parannuksia aikaansaatu tämän kansan hyväksi..." Tertulluksen käyttämä sana on ´diorthoomáton´, "hyvin arvollisia tekoja" on tehty. (Thayer) Kun oli esim. korjattu huono tie, oli tehty parannus. Tämä on ainoa kerta kun suomenkielisessä Uudessa testamentissa käytetyn sanan ´parannus´ käyttö on oikeutettua.

Parannus on mielenmuutos

Edellä mainittua poikkeusta lukuun ottamatta, kun suomalaisessa Uudessa testamentissa käytetään sanoja "parannus" ja "tehkää parannus" juontuvat ne kreikankielen sanoista ´metanoia´ eli mielenmuutos ja ´metanoeo´ eli muuttaa mieli. Ihmisen mieli, ajatukset, ohjaa hänen käyttäytymistään. Ennen mieli oli maallisiin ja ihminen kulki, toimi ja teki sen mukaan. Kun mieli muuttuu, ihminen pysähtyy, kääntyy, ja lähtee toiseen suuntaan – ensin tulee mielenmuutos ja sitten kääntyminen.

Vain Jumala voi antaa mielenmuutoksen

Pietari kertoo veljille mitä Jumala oli tehnyt pakanoiden keskuudessa: "Tämän kuultuansa he rauhoittuivat ja ylistivät Jumalaa sanoen: 'Niin on siis Jumala pakanoillekin antanut parannuksen ('metanoia', mielenmuutos) elämäksi'" (Ap. t.11:18). Jeesus kutsuu syntisiä mielenmuutokseen: "En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä parannukseen ('metanoia', mielenmuutos)" (Luuk. 5:32).

Kuinka Jumala antaa mielenmuutoksen?

Jumala antaa mielenmuutoksen Pyhän Hengen eläväksi tekevän Sanan kautta! Hyvä esimerkki tästä on se, mitä tapahtui ensimmäisenä helluntaina (Ap. t. 2). Juutalaiset eivät uskoneet, että heidän ristiinnaulitsemansa mies oli Voideltu Messias. Pietari täynnä Pyhää Henkeä saarnaa ja julistaa, että Jeesus on Kristus, Hän on Messias ja Hän on ylösnoussut. Pyhä Henki teki kuulijoista syntisiä. "Kansamme odotti tuhansien vuosien ajan Messiasta. Hän tuli ja me tapoimme Hänet. Mitä meidän pitää nyt tehdä? ─ Tehkää parannus." Mitä Pietari tarkoitti? Teidän on nyt "parannettava" tämä paha teko, teidän on tehtävä parannus. Mutta sehän oli mahdotonta. Ei tehtyä saanut tekemättömäksi. Mistä oli perimmältään kysymys? Mielen muutoksesta. Pietarin käyttää sana on 'metanoesate', muuttakaa mielenne. He uskoivat, heidän mielensä muuttui ja he antoivat kastaa itsensä Jeesuksen Kristuksen nimeen.

Tuhlaaja poika teki parannuksen

Luukkaan evankeliumin 15. luvussa kerrotaan tuhlaajapojasta. Isä jakoi pojilleen omaisuutensa. Nuorempi poika matkusti kaukaiseen maahan ja siellä hän tuhlasi kaiken eläen irstaasti. Poika kärsi puutetta. Rikkaan isän poika oli sikojen hoitajana. Hän olisi halunnut täyttää vatsansa palkohedelmillä, joita siat söivät, mutta "niitäkään ei kukaan hänelle antanut". Hän menee itseensä ja ajattelee isän kotia, kuinka hyvä siellä oli olla. Ajattelee kuinka siellä rengitkin saavat ruokaa yltäkyllin, ja "minä täällä kuolen nälkään". Aikaisemmin mieli oli ollut kaukaisen maan vapaudessa. Nyt mieli muuttui ja hän toimi sen mukaan: "Minä nousen ja menen isäni tykö ja sanon hänelle: 'Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinun edessäsi' - - - hän nousi ja meni isänsä tykö."

Mielenmuutosta seuraavat tekemiset

Johannes Kastaja saarnasi mielenmuutosta kansalle (Luuk. 3:3-9). Kun ihmisten mielet muuttuivat, he tulivat "mielenmuutoksen kasteelle". Joillekin kasteelle tuleville hän sanoi: "Te kyykäärmeitten sikiöt, kuka on teitä neuvonut pakenemaan tulevaista vihaa? Tehkää sen tähden parannuksen soveliaita hedelmiä, älkääkä ruvetko sanomaan mielessänne: 'Onhan meillä isänä Aabraham', sillä minä sanon teille, että Jumala voi näistä kivistä herättää lapsia Aabrahamille. Jo on myös kirves pantu puitten juurelle; jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, siis hakataan pois ja heitetään tuleen."

"Tehkää sen tähden hedelmiä, joissa parannuksenne aitous näkyy" (JKR). Toisin sanoen, jos mielenmuutos (parannus) on totta, sen aitous, sen hedelmät näkyvät. Johanneksen "mielenmuutoksen kasteelle" tulevat eivät olleet vastaanottaneet mielenmuutosta – he eivät olleet muuttaneet mieltänsä.

Mikä on parannussaarna?

Se on saarna, joka Pyhän Hengen vaikutuksesta saa aikaan mielenmuutoksen. "Vai halveksitko hänen hyvyytensä ja kärsivällisyytensä ja pitkämielisyytensä runsautta, etkä tiedä, että Jumalan hyvyys vetää sinua parannukseen (mielenmuutokseen)? Kovuudellasi ja sydämesi katumattomuudella sinä kartutat päällesi vihaa vihan ja Jumalan vanhurskaan tuomion ilmestymisen päiväksi, hänen, joka antaa kullekin hänen tekojensa mukaan" (Room. 2:4-6).

Mikä on paras parannussaarna?

Rakkaudessa on suurin mielen muuttava voima. Tule kanssani Jeesuksen ristin juurelle. Näin olen saanut sen hyvin usein kokea. Häntä on ruoskittu, hakattu, lyöty kasvoihin, parta revittynä pilkkaajien sylki valuu hänen silmilleen. "- - - monet kauhistuivat häntä - sillä niin runneltu, ei enää ihmisenkaltainen, oli hänen muotonsa."

Kun katselen Häntä, tekisi mieli kysyä Häneltä: "Jeesus, miksi Sinä vapaaehtoisesti kärsit noin hirvittäviä tuskia?" Kun Hän kääntää vertavuotavan päänsä ja katsoo minua hetken, painan pääni alas. "Jeesus, ei Sinun tarvitse sanoa mitään. Minä tiedän, minä uskon, Sinun Isäsi heitti kaikki syntini Sinun päällesi ja Sinä kärsit ja kuolet minun edestäni, minun tämän päivänkin syntieni edestä." Jumalan Poika, Sinua katsellessani koen sisimmässäni jotain erikoista, mieleni muuttuu. Nyt minä tiedän, että vain Sinun rakkautesi ja armosi voi saada aikaa mielenmuutoksen, jonka hedelmät näkyvät. "Sillä Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille ja kasvattaa meitä, että me, hyljäten jumalattomuuden ja maailmalliset himot, eläisimme siveästi ja vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa" (Tiit. 2:11).

Risti on meidän ainoa toivomme!

Matti J. Pyykkönen