Uusin arkeologinen löytö vahvistaa Jeremian kirjan historiallisuuden

Assyriologi Michael Jursa löysi hiljattain savitaulusta kirjoituksen, joka puhuu selvääkin selvempää kieltä Vanhan testamentin historiallisuuden puolesta. Tohtori Jursa huomasi British Museumin kokoelmissa assyrialaisen savitaulun, joka on peräisin kuningas Nebukadnessarin kymmenenneltä hallitusvuodelta (595 eKr.). Taulussa kerrotaan Nebu-Sareserin tuoneen kultaa Esangilan temppeliin.

Taulussa mainittu nimi on tuttu myös raamatuntutkijoille. "Kun kaupunki [Jerusalem] oli vallattu, Babylonian kuninkaan ylimmät miehet perustivat päämajansa kaupungin keskimmäiseen porttiin. Heidän joukossaan olivat Sin-Magirin käskynhaltija Nergal-Sareser, hovin päällikkö Nebu-Sareser ja sotajoukkojen komentaja Nergal-Sareser." (Jeremia 39:3.) Tohtori Jursa, joka on Wienin yliopiston apulaisprofessori, sanoi The Telegraphin haastattelussa: "Tämä on fantastinen löytö... Vanhassa testamentissa ohimennen lausuttu yksityiskohta osoittautuu paikkansapitäväksi ja todeksi."

Löydön ei pitäisi hämmästyttää meitä. Raamattu on Jumalan ilmoitus, eikä yksikään sen kirjoista ala sanoilla "olipa kerran". Jälleen kerran vanha savitaulu kertoo meille, että Raamattu on silminnäkijöiden muistiin merkitsemää historiaa.


Lähteet:

British Museum Makes Important Breakthrough In Biblical Archaeology. 2007. http://www.24hourmuseum.org.uk/nwh_gfx_en/ART48827.html

Olsen, Ted. 2007. Weblog: Tablet Is 'Proof' for Jeremiah Passage. http://www.christianitytoday.com/ct/2007/julyweb-only/128-41.0.html

Joel Kontinen