Löytynyt: Uusi dinosaurusten joukkohauta

Mongoliasta on löytynyt suuri dinosaurusten joukkohauta. Paleontologi Jack Hornerin johtama tutkimusryhmä on kaivanut 187 psittacosauruksen fossiilia haudasta, joka sijaitsee parin vuorokauden ajomatkan päässä maan pääkaupungista Ulan Batorista.[1]

Lontoon Natural History Museumin paleontologi Paul Barret päättelee, että psittacosauruksen on täytynyt olla hyvin sosiaalinen eläin, koska saman lajin eri-ikäisiä yksilöitä löytyi niin paljon yhdessä.

Psittacosaurus, jota nokkansa vuoksi kutsutaan papukaijaliskoksi, kasvoi kahden metrin pituiseksi ja painoi yli 30 kiloa. Sen sanotaan eläneen 120 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat eivät ole varmoja kuolinsyystä, mutta he ovat ehdottaneet esimerkiksi myrkytystä, kulkutautia tai luonnonkatastrofia potentiaaliseksi syyksi.

Creation Ministries Internationalin tutkijatohtori Tas Walker ei ole vakuuttunut, että dinosaurukset kuolivat myrkytykseen. Walkerin mielestä myrkytys ei ole pätevä syy, varsinkaan kun se ei selittäisi, miksi psittosaurukset fossilisoituivat samaan aikaan. Lisäksi näyttää siltä, että ne hautautuivat veden kuljettamaan sedimenttiin. Hänellä on parempi ehdotus: Nooan ajan vedenpaisumus.[2] Miljoonat vuodet perustuvat pikemminkin ennakko-oletuksiin kuin tietoon.

Myrkytykseen kuollut eläin yleensä mätänee ja raadonsyöjät tekevät selvän lopusta. Fossiilit muodostuvat tavallisesti vain poikkeusoloissa. Silti kaikkialla maailmassa on valtavia eläinten joukkohautoja. Ilmeisesti suurin osa niistä on peräisin Genesiksen vedenpaisumuksesta. Nyt sateenkaari muistuttaa meitä siitä, ettei tällainen tulotulva toistu (1. Moos. 9: 12-16).

Joel Kontinen

Viitteet

[1] Viegas, Jennifer. 2007. Dino Trove Yields 187 Fossils in Mongolia. Discovery News 4.10.2007.
http://dsc.discovery.com/news/2007/10/04/dinosaur-horner-mongolia.html

[2] Walker, Tas. 2007. Massive graveyard of duck-billed dinosaurs in Mongolia. http://www.creationontheweb.com/content/view/5387