Armolahjan käyttäminen on usein uskon hyppy

Raamatussa kerrotaan monenlaisista karismaattisista lahjoista, joita Jumala antaa kristityille sekä toisten auttamiseksi että omaksi rakentumiseksi. Tässä jutussa yhdeksän suomalaisuskovaa kertoo omista armolahjakokemuksistaan. Artikkelin todistukset on poimittu ja osin tiivistäen muokattu Petteri Arasalon kirjasta ”Hengen lahjat seurakunnassa – opas armolahjojen käyttöön” (Aikamedia, 2013).

”Sain kielilläpuhumisen lahjan 13-vuotiaana, kun kasteestani oli kulunut muutama kuukausi. Tunnistin saavani lahjan heti Pyhällä Hengellä täyttymisen jälkeen, jolloin ihmettelin mitä puhun, kun puhumani sanat eivät olleet mitään tuntemaani kieltä. Puhun kielillä aina kun rukoilen, ja se antaa omanlaisensa boostin rukouselämään. Silloin kun ei löydy sanoja suomeksi, tulee puhuttua kielillä. Vaikka rukous maistui hyvin ennen Pyhällä Hengellä täyttymistä, nyt se on maistunut vielä paremmin.”
Joona

”Yhtäkkiä huomasin, kuinka Jumalan Pyhä Henki alkoi ’syöttää’ ajatuksiini kolmea sanaa, jotka selvästi aloittivat lauseen. Lyhyen hetken tilannetta arvioituani tajusin, että Jumala tahtoo minun selittävän kielillä puhutun sanoman.

”Käteni oli noin kolmenkymmenen sentin päässä kahvasta, kun ovi avautui. Sain siinä hetkessä takaisin oman uskoni ja olin pudota takamukselleni.

”Olin muutama vuosi sitten johtamassa jumalanpalvelusta omassa kotiseurakunnassani, kun eräs veli puhkesi puhumaan loppurukouksen aikana kielillä tavalla, joka mielestäni kaipasi selittäjää. Ajattelin selvittää tilanteen totuttuun tapaan kysymällä paikalla olevan seurakunnan keskeltä selittäjää puhutuille kielille, kun yhtäkkiä huomasin, kuinka Jumalan Pyhä Henki alkoi ”syöttää” ajatuksiini kolmea sanaa, jotka selvästi aloittivat lauseen. Lyhyen hetken tilannetta arvioituani tajusin, että Jumala tahtoo minun selittävän kielillä puhutun sanoman. Se oli aikamoinen uskon askel. Seisoin seurakunnan edessä, enkä ollut kertaakaan elämässäni selittänyt kenenkään kielillä puhumista. Astuin kuitenkin uskossa tuohon hetkeen ja aloitin juuri puhuttujen kielten selittämisen noilla kolmella sanalla, jotka olin saanut. Niin kuin varmaan arvaat, loput sanat tulivat siihen perään. Myöhemmin on tullut useita vastaavia tilanteita.”
Matti

”En voi määritellä, milloin sain viisauden sanojen lahjan, mutta aloin huomata sen läsnäolon palvelutyössäni. Joissakin ongelmatilanteissa koin, että minut nostettiin ongelmien yläpuolelle ja pystyin näkemään kaikki ratkaisuun vaikuttavat tekijät välähdyksenomaisesti etäämmältä. Voisin verrata sitä labyrinttiin, jonka sisällä ihminen ei osaa suunnistaa mihinkään, mutta jos hänet nostetaan hetkeksi labyrintin yläpuolelle, hän näkee yhdessä hetkessä oikean reitin ja ratkaisun. Nämä kokemukset ylittivät selvästi oman ymmärrykseni rajat, ja käsitin että kyseessä on Hengen lahja. Samoin sielunhoitokeskustelussa henkilö voi kuvata elämänsä kaaosta, ja se todella vaikuttaa minustakin sellaiselta. Yhtäkkiä näenkin hänen kuvailemansa tilanteen syy- ja seuraussuhteet, ja pystyn auttamaan häntä löytämään oikean tien pois umpikujasta. Neuvottelussa, jossa asioihin näyttää olevan vain huonoja vaihtoehtoja, näen yhtäkkiä välähdyksenä koko ratkaisun ilman, että siihen olisi edetty johdonmukaisesti, ja voin ehdottaa ratkaisua. Näissä hetkissä en siis saa uutta tietoa, mutta käsillä olevat tiedot muodostavatkin yhtäkkiä selkeän kuvion. Koska näin on alkanut tapahtua, osaan vaikeassa hetkessä odottaa juuri tätä välähdystä, enkä pyri ratkaisemaan asioita liian nopeasti omalla ymmärryksellä. Olen myös oppinut huomaamaan, että näitä hetkiä edeltää tietynlainen Hengen synnyttämä odotuksen jännite, ja jos se puuttuu kokonaan, asioita täytyy käydä ratkaisemaan muuta kautta.”
Esko

”En osaa tarkkaan sanoa, onko lahjassani kyse profetoimisen vai tiedon sanojen lahjasta, enkä ole niin tarkkaan pohdiskellutkaan asiaa. Ensi kerran koin lahjan toimivan sellaisen kokoustilanteen jälkeen, jossa olin juuri puhunut. Tilaisuuden jälkeen koin sisäistä kehotusta mennä rukoilemaan erään henkilön puolesta. Aluksi en meinannut mennä – ajattelin, että se on omaa kokemaani – mutta sitten otin itseäni niskasta kiinni ja menin. Rukoillessani koin sisäistä tarvetta rukoilla tiettyjen asioiden puolesta, jotka henkilö itse myöhemmin kertoi olleen Herrasta. Näin lahjani aktivoitui, uskon hypyn ja rohkeuden kautta. Hyvin monesti lahjani aktivoituu, kun rukoilen jonkun puolesta. Silloin saatan alkaa kokea sisäisesti jotain asiaa, joka pitää sanoa henkilölle. Tai sitten saatan nähdä sisäisen kuvan jostain asiasta. En koskaan ole täysin varma, ovatko ne Herrasta vai itsestäni. Tämän vuoksi sanon aina alkuun: ’En tiedä, onko tämä Herrasta vai minusta, mutta arvioi itse sanoman jälkeen, niin kuin sana kehottaa.’ Lahja on toiminut oikeastaan aika samoin kaikkien vuosien ajan. Ainoa, mitä itse voin tehdä, on rukoilla toisten puolesta ja edelleen olla rohkea sanomaan, mitä koen Hengen vaikuttavan. Se on vieläkin yhtä vahvasti uskon hyppy kuin ensimmäisellä kerralla.”
Ville

”Henkien erottamisen armolahja alkoi toimia arkisissa tilanteissa, kun huomasin vieraiden henkilöiden läsnä ollessa tekeväni yliluonnolliselta tuntuvia havaintoja. Kerran koin voimakkaan hyvän ja pahan läsnäolon vaikutuksen ja toisella kerralla oikean ja väärän välisen ristiriitatilanteen. Huomasin henkilön puhuessa, että hänen sanansa eivät olleet balanssissa elämän kanssa. Lahja saattaa toimia niinkin arkisesti, että kävellessäni kadulla ja ohittaessani pahan vallassa olevan ihmisen tunnen hengen eräänlaisena kylmyyden tunteena. Lisäksi jutellessani ihmisten kanssa tunnen sisimmässäni taustalla vaikuttavan väärän motiivin tai hengen. Minulle tulee kiusallinen olo, sillä tunnen vieraan hengen vaikutuksen hyvin voimakkaasti. Pidän armolahjaa todella tärkeänä palvelutyössäni, ja se on auttanut minua arvioimaan kohtaamieni henkilöiden motiiveja.”
Helena

”Vuosia sitten eräs evankelista rukoili puolestani ja tiedon sanojen kautta ilmoitti, että saisin profetoimisen armolahjan. Kohta sen jälkeen huomasin mieleeni nousevan ajatuksia rukoustilanteissa. Rukoustilanteissa mieleeni nousee usein henkilö, jonka jälkeen tiedän, että hänelle tulee profetia. Profetoimista edeltää usein kielilläpuhuminen. Kielilläpuhumiseni muuttuu, ja saan sanoman. Profetian lahjan käyttö on ollut haasteellista. Pienissä rukousryhmissä on ollut helpompi välittää sanoma kuin seurakunnan keskellä.”
Anja-Liisa

”Hyvä ystäväni sairasti endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia, josta en ollut koskaan kuullutkaan mitään. Ainoastaan taudin oireet tulin tuntemaan nähdessäni ystäväni kivut. Kerran rukoillessamme laskin käteni kovia kipuja kärsivän ystäväni päälle ja sanoin: ’Kiroan sinut, endometrioosi.’ Sitten seuraavat sanat tulivat suustani: ’Se kuivuu kokoon kuin rusina.’ Vähän tämän jälkeen ystäväni oireet helpottivat ja hän luki sairautta käsittelevästä materiaalista lauseen, joka meni jotenkin näin: ’...tällöin se kuivuu kokoon rusinan lailla – pesäkkeet kuivuvat ja arpeutuvat.’ Vuonna 2009 eräs pienryhmäni jäsen parani vastaavien tiedon sanojen kautta kohdun kystista, jotka olisivat vaikuttaneet lapsensaantiin. Lääkäri oli hämmästellyt kystien äkillistä häviämistä. Puolassa saimme johdattaa nelihenkisen perheen Jeesuksen luokse sen jälkeen, kun heidän tyttärensä polvi oli tullut rukouksessa ennalleen, ilman leikkausta.”
Hannakaisa

”Tunnistin saaneeni profetian lahjan jo kauan sitten. Alkuaikoina sain profetioita lähinnä rukoustilanteissa, mutta myöhemmin, kun jäin pastorin tehtävään, profetoimista alkoi esiintyä myös saarnatilanteissa. Aluksi pelkäsin käyttää lahjaa ja asetin riman erittäin korkealle. Sain rohkaisua, kun rukoiltava kertoi saaneensa Jumalalta avun. Tiedostan edelleenkin suuren vastuun ja rukoilen, että voisin kehittyä lahjan käytössä. Raamattu ja armolahjoja käsittelevä kirjallisuus ovat ohjanneet ja opettaneet eteenpäin. Myös kuulijoiden rakentavalla palautteella on suuri merkitys.”
Markku

”Kerran olin ollut kihlattuni kanssa keskellä yötä kuntosalilla, ja kun olin vienyt hänet omalle asunnolleen, jatkoin yksin autolla kohti omaa asuntoani. Eräässä risteyksessä kuulin äänen, joka kehotti minua kiertämään keskustan kautta. En täydellä varmuudella siinä vaiheessa olisi voinut sanoa, oliko ääni Jumalan vai lähtikö se omasta ajatusmaailmastani. Koska kuuliaisuus ei kuitenkaan edellyttänyt kuin muutaman kilometrin koukkausta, päätin ottaa varman päälle ja totella. Keskustaan päästyäni rukoilin Herraa näyttämään, miksi minun piti sinne lähteä, ja samassa huomasin jalkakäytävällä humalaisen naisen, joka liftasi. Olin jo ajamassa ohi, kun nainen kaatui ja löi päänsä asfalttiin. Siinä vaiheessa tajusin, että minut lähetettiin hänen luokseen. Nainen kertoi asuvansa muutaman kilometrin päässä, ja lupasin tarjota hänelle kyydin kotiin. Kun pääsimme rivitaloalueen parkkipaikalle, nainen alkoi kaivella käsilaukkuaan ja totesi hätääntyneenä kadottaneensa avaimensa. Samassa hän oli ulkona autosta ja varmisti oven lukossa olon tempomalla kahvasta. Talonmies ei vastannut puhelimeen. Minua harmitti, koska omatuntoni ei sallinut poistua paikalta, olihan yö liian viileä jättää naista ulkosalle. Toisaalta en keksinyt mitään paikkaa, johon hänet olisi voinut viedä. Tuossa tilanteessa Jumala antoi minun yllättäen tuntea sääliä naista kohtaan. Rukoilin hiljaa, että Jumala antaisi viisautta hänen auttamiseensa. Yllättäen mieleeni nousi jae Psalmien kirjasta: ’Sillä hän särkee vaskiset ovet ja rikkoo rautaiset salvat’ (Ps. 107:16). Sain saman tien yliluonnollisen uskon siihen, että Jumala tulee avaamaan tuon lukitun oven. Sanoin naiselle: ’Odota vähän. Minä uskon että ovesi aukeaa.’ Nainen katsoi minua hölmistyneenä ja siirtyi sivummalle, ja minä lähdin kävelemään kohti ovea. Ojensin käteni kohti ovenkahvaa ja sanoin hiljaa: ’Jeesuksen nimessä, aukene.’ Käteni oli noin kolmenkymmenen sentin päässä kahvasta, kun ovi avautui. Sain siinä hetkessä takaisin oman uskoni ja olin pudota takamukselleni. Nainen yllättyi vielä enemmän kuin minä ja kyseli kauhistuneen näköisenä, mitä oli tapahtunut. Esitin tyyntä ja rauhallista ja pyysin häntä keittämään kahvit, niin että voisin rauhassa kertoa tapahtuneesta hänelle. Kerroin naiselle, että Jumala oli nähnyt hänen kadottaneen avaimensa ja lähettänyt minut paikalle. Kerroin myös, että Jumala oli tehnyt ihmeen, koska rakasti tuota naista niin paljon, että halusi hänen pääsevän kotiinsa. Tämän jälkeen jatkoin, että synnin seurauksena ihminen on kadottanut avaimen, jolla pääsee taivaalliseen kotiin, mutta että Jeesuksen veri avaisi oven taivaaseen. Nainen antoi elämänsä Jeesukselle ja selvisi voimakkaasta humalatilastaan silmänräpäyksessä.”
Jimmy


Tilaa Hengen lahjat seurakunnassa - opas armolahjojen käyttöön -kirja Aikashopista.