Archive

20 kirjoitusta

Kirjoitukset aiheesta Hengellinen kasvu

Löyhästi kiinni

Cccc 27. lokakuuta 2016 | Sara Pynnönen

A.W. Tozer on todennut kirjassaan ”Jumalan nälkä”, että kaikkien rikkaimpia ihmisiä ovat ne, jotka eivät omista mitään, mutta joilla on kaikki. Tällä hän tarkoitti ihmisiä, jotka ovat niin rakastuneita Jumalaan, niin ”kiinni Hänessä”, että he ovat lukeneet kaiken muun roskaksi (Fil. 3:8).

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Ikävä

Cccc 16. elokuuta 2016 | Sara Pynnönen

Ulkosuomalaiselle tutut sanat ”on ikävä sua” ovat tulleet minullekin tutuiksi viimeisen kuuden vuoden aikana, kun olen asunut kaukana niin sanotusta kotimaasta. Oikeastaan totuin vaeltajan elämään jo lähetyslapsena. Nyt siitä on tullut peritty elämäntapa. Mutta jäähyväiset kirpaisevat ja sattuvat edelleen. Joskus ne jopa pelottavat etukäteen. Mutta kuten kaikkien muiden pelkojen kohdalla, ei hyvästien tai eronkaan peloista pitäisi tulla suurempia kuin tahdosta rakastaa lähimmäisiä.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Hengen hedelmä

Antamisesta

Cccc 3. maaliskuuta 2016 | Sara Pynnönen

”Iloista antajaa Jumala rakastaa.” (2. Kor 9:7) Samaistuukohan kukaan kokemukseeni, että antaminen ei aina ole iloista? On totta, että antamisessa on siunaus. Sanoohan sana: ”On siunatumpaa antaa kuin ottaa.” (Ap.t. 20:35) Mutta aina antaminen ei tunnu kovin siunatulta tai autuaalta. Joskus sitä antaa vähistä varoistaan (ainakin länsimaalaisella mittapuulla) kehotuksen ja avun nähdessään. Ja silloin antaa enemmänkin puolipakosta tai syyllisyyden tunteesta kuin antamisen ilosta. Ehkä tämä on vain oma kokemukseni, ehkä vain Kambodzassa, missä tarve on kaikkialla ja pyytäviä käsiä riittää. Epäilen, mutta ehkä.

Kommentoi | Yksi kommentti Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Rohkaisun sanoja

Cccc 19. lokakuuta 2015 | Sara Pynnönen

Antakaa anteeksi. Tässä blogissani saatan yleistää liikaa olettaessani, että Suomessa vallitsee rohkaisemisen puutteen kulttuuri. Rakastan Suomea. Rakastan meidän kulttuuriamme. Ja silti ajattelen, että siinä on paljon parantamista. Yksi niistä liittyy rohkaisemiseen. Suomalaiset ovat suoria, totta. Sanotaan suoraan, mitä ajatellaan. Ja pidän siitä niin. Itse asiassa olen ollut monen monissa konflikteissa muiden kuin suomalaisten kanssa juuri tämän asian vuoksi. Rehellisyys on minulle yksi korkeimmista arvoista. Ja kuitenkin löydän itsestäni parantamisen varaa rohkaisemisen saralla.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Vaikuttamassa vai vaikutuksen alaisena?

Cccc 9. syyskuuta 2015 | Sara Pynnönen

Olen miettinyt kristityn mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnan ja maailman menoon. Kaikki tietävät, että elämme synkkiä aikoja. Sen huomaa niin Suomessa kuin Kambodžassa. Pahoinvointia on paljon. Se näkyy ja kuuluu. Tieto maailman synkkyydestä hyppää heti silmille, kun avaa telkkarin katsoakseen uutisia tai käy netissä selaamassa otsikoita. Tuskinpa maailmassa on koskaan ollut enemmän väkivaltaa ja vääryyttä kuin tänä päivänä. Mikä on seurakunnan tehtävä kaiken tämän pimeyden keskellä? Eikö se ole juuri tuoda valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa?

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Tyytyväinenkö?

Cccc 22. heinäkuuta 2015 | Sara Pynnönen

Kesälomalla Suomessa olen törmännyt shokeeraaviin ilmiöihin omassa kulttuurissani. Yksi näistä ilmiöistä on valitus. Tuntuu, että koskaan ei ole asiat tarpeeksi hyvin; aina on jokin asia väärin. Ja siihen johonkin huonosti olevaan asiaanhan se huomio kiinnittyy. Jos paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, on liian kuuma, jos sataa, on ikävä keli, jos tuulee on liian kylmä. Koskaan ei ole hyvä.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Hengen hedelmä, Maailman katsomus

Paras on edessä

Cccc 7. heinäkuuta 2015 | Sara Pynnönen

Filippiläiskirjeessä 3:13 Paavali sanoo: “jättäen mielestäni sen, mikä on takanapäin, ponnistelen sitä kohti, mikä on edessä”.  Asiayhteys, jossa teksti ilmenee, puhuu pelastuksesta. Se onkin eittämättä meidän kaikkien ensisijainen päämäärämme. Uskon kuitenkin, että tämä teksti sisältää viisautta paitsi elämään kokonaisuudessaan, myös elämän lyhyempiin taipaleisiin ja vaiheisiin. Elämässä on monia vaiheita, ja eri vaiheisiin on monia neuvoja. Tätäkin neuvoa voi soveltaa jokaiseen niistä. Omasta mielestäni tämä jae esittää oivallisen ohjeen myös jokaiseen vaiheen taitokseen, jokaiseen siirtymävaiheeseen.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Jeesus

Odottavan aika on pitkä

Cccc 11. maaliskuuta 2015 | Sara Pynnönen

”Odottaminen.” Ei ole lempisanojani, ei sitten ollenkaan. Eikä se ollut sitä varsinkaan kärsimättömässä menneisyydessäni. Odottaminen on tylsistyttävää, turhauttavaa, jopa pelottavaa. Eihän lopulta voi tietää (vaikka voikin uskoa), toteutuuko toive, jota niin hartasti odottaa. Ja jos toteutuu, niin milloin? Raamattukin opettaa: ”Pitkä odotus ahdistaa sydäntä, elämä elpyy, kun toive täyttyy.” (Sananlaskut 13:12). Odottaminen on todellakin ahdistavaa, siis se vaihe ennen kuin toive täyttyy. Ja ahdistavaa se on silloin, kun odotus on pitkä. Minulla on kokemusta pitkistä odotuksista. Olen istunut Delhin lentokentällä 15 tuntia odottamassa lentoa Bangkokiin.... Olen odottanut useita päiviä sairaalassa päästäkseni leikkaukseen. Nuokaan eivät olleet yhtä ahdistavia kokemuksia kuin kuukaudet ennen suurta elämänmuutosta, joka oli väistämätön, mutta tuntematon. Esimerkkejä tällaisista muutoksista ovat koulujen päättymiset, muuttamiset uusiin kaupunkeihiin tai maihin ja siirtymiset uusiin opiskelu- tai työpaikkoihin. Sinullakin on luultavasti kokemusta suurista elämänmuutoksista. Odotus kahden vaiheen välillä on usein piinaavaa.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Suurista ja pienistä

Cccc 18. helmikuuta 2015 | Sara Pynnönen

Jumalan valtakunta on ihmeellinen ja omituinen näin ihmissilmin katsottuna. Viime aikoina olen pohtinut taivaallista arvojärjestystä ja johtajuutta. Jeesus toteaa, että kaikista pienin on suurin ja joka itsensä korottaa, se alennetaan. Niin kuin moni muukin periaate Raamatussa, tämä opetus on täydellisessä ristiriidassa maailman arvojen kanssa.

Kommentoi | Yksi kommentti Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Jeesus

Kiitollisuudesta

Cccc 10. joulukuuta 2014 | Sara Pynnönen

On helppo pitää asioita itsestäänselvyytenä. On niin helppo lakata ajattelemasta, että kaikki, siis aivan kaikki mitä meillä on, mitä omistamme ja missä olemme lahjakkaita, on lopulta Luojalta saatua. Kaikki, mitä olemme ja mitä omistamme kiteytyy todellakin yhteen sanaan: armo. Jumalan ansioton rakkaus meitä kohtaan on suonut meille kaiken. Näin ollen mikään ei oikeastaan ole itsestäänselvää.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Hengen hedelmä

Ei huolen häivää?

Cccc 8. lokakuuta 2014 | Sara Pynnönen

Elämä on arvaamatonta. Todellakin. Syyskuu oli minulle vähintäänkin haasteellinen olosuhteiden puolesta. Alle kaksi viikkoa ennen Kambodzaan muuttoani Suomessa sattui ja tapahtui. Lompakkoni varastettiin (ja sen mukana paljon muutakin tärkeää), kadotin pankkitunnukseni, jäin asuntoni lukkojen taakse ulkopuolelle ilman puhelinta tai rahaa, olin unohtaa passini Helsingin lentokentälle ja paljon muitakin hankalia tilanteita ilmaantui kuin tuhka tuulesta. Kambodzaan tullessa melkein myöhästyin Pariisista lähtevältä lennolta (koska lentoni Brysselistä oli reilusti myöhässä), sain matkalaukkuni kolmen päivän viiveellä ja pankkikorttini vietiin kohdemaassa. Jouduin tekemään paperitöitä Suomeen, jotka olivat minusta riippumattomaseti vain nipin napoin ajoissa perillä. Jouduin seuraamaan sivusta itselleni tärkeän asian järjestymistä viimeiseen päivään asti.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Ajantajusta

Cccc 9. kesäkuuta 2014 | Sara Pynnönen

Tarvitsemme oikeanlaista ajantajua käyttääksemme päivämme oikein

Raamattu puhuu paljon vastuullisuudesta maallisissa asioissa. Esimerkiksi opetukset taloudenhoitoon liittyen ovet tiheässä - siitä puhutaan paljon enemmän kuin rukouksesta! Jumalan sana puhuu myös oikeasta ajantajusta ja ajankäytöstä. Elämän lyhyyden kuvauksia löytyy useita. Aikamme rajallisuus tulee selvästi julki ja siitä seuraava huoli elämän merkityksellisyydestä. Ehkä näitä asioita pohtien Mooseskin pyytää ajantajua, jotta saisi viisaan sydämen (Psalmi 90:11).

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Usko ja pettymykset

Cccc 5. helmikuuta 2014 | Sara Pynnönen

Elämässä kokee välillä pettymyksiä

Tämän kuukauden aikana on mietityttänyt, miten varsinkin karismaattisissa Pyhän Hengen työtä korostavissa piireissä on välillä tapana hengellistää asioita ja olosuhteita. Mitä tarkoitan? Jos joku saa profetian, varsinkin sellaisen ”hyvän”, siis sellaisen joka on kuulostaa korvaan hienolta ja miellyttävältä, niin silloinhan sen täytyy olla yhtä luotettava ja varma kuin Raamatun sana. On totta, että jos profetia puhuttelee sen vastaanottajaa niin se todennäköisesti on Jumalan sana yksilön kohdalle. Kuitenkin tässä näkökulmassa on jotakin pielessä. Profetiat eivät yksinkertaisesti aina ole täydellisesti todenmukaisia. Juuri siksi Raamattu kehottaa koettelemaan profetiat (1 Tess. 5:20-21). Ihmiset tekevät virheitä ja jopa profeetalla on ihmisen henki, valitettavasti. Kyseinen armolahja on ehdottoman tärkeä seurakunnan ja yksiköuskovan kasvun kannalta, mutta se ei saa korvata Jumalan kirjoitettua sanaa.

Kommentoi | 2 kommenttia Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Kyllä, haluan menestyä!

Cccc 31. tammikuuta 2014 | Janne Maunumäki

Kristillisissä piireissä menestys pomppaa välillä puheenaiheeksi, varsinkin kun edellisen vuoden verotiedot julkaistaan mediassa. Vaikka sana menestys ei ole saavuttanut suosiota suuressa osassa uskovia, luulen että meistä jokainen haluaisi menestyä elämän eri osa-alueille – tohdimmepa sen tunnustaa tai emme.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Elä seuraavalle sukupolvelle!

Cccc 25. marraskuuta 2013 | Piritta Poutala

Katse eteenpäin!

Pari viikkoa sitten olin mukana johtajuusseminaarissa. Moni asia sai minut pohtimaan ja punnitsemaan omaa johtajuuttani niin musiikillisesti, ylistyksenjohtajana kuin musiikkitoiminnan johtajana. Miten hyvin tunnen seurakuntani musiikkiväen? Tiedänkö ylipäätään, ketä suuressa seurakunnassamme palvelee musiikin saralla. Tunsin pistoksen sydämessäni, sillä täytyy myöntää, että esimerkiksi nuorisosektorin muusikot ovat osaksi kysymysmerkki minulle. Tässä aion tehdä parannusta, mutta siihen tarvitsen myös yhteistyötä musiikkitiimien johtajilta. Suurimman osan tiimijohtajista tiedän tai tunnen, joten omalta osaltani haluan olla rohkaisemassa heitä, mutta myös samalla olisi hienoa poistaa muusikoiden anonymiteetti ja tutustua heihin.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Seurakunta

Kun tavara menettää merkityksensä

Cccc 21. lokakuuta 2013 | Janne Maunumäki

Eläessämme yhdessä vakavaraisimmista maista Euroopassa olemme tottuneet siihen, että meillä on mahdollisuus käyttää taloudellisia varoja omien välttämättömien tarpeittemme yli. Asioidessamme kaupassa pystymme useimmiten ostamaan mitä haluamme, olivat hankinnat järkeviä ja tarpeellisia tai eivät. Kovin kauan ei ole kuitenkaan siitä, kun asiat olivat toisin ja elämäntasomme oli alhaisempi mm. sisustuksen, lomamatkojen ja ruoan laadun suhteen.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Oletko tietämättäsi muslimi?

Cccc 19. lokakuuta 2013 | Markus Finnilä

Iankaikkisen elämän saa, jos miellyttää Jumalaa toimimalla Jeesuksen ohjeiden mukaan. Tuomiopäivänä paljastuu, riittääkö vaellus taivaspaikkaan ja onko vaakaan kertynyt enemmän hyviä vai pahoja tekoja. Siihen asti on ahkeroitava lujasti, ettei Jumala hylkäisi liian suurten syntien takia. Jos nämä lauseet kuvaavat uskomuksiasi, minulla on sinulle uutisia: et ole kristitty vaan muslimi.

Kommentoi | 2 kommenttia Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Maailman katsomus

Pelkäätkö pimeää?

Cccc 10. lokakuuta 2013 | Jyrki Palmi

Kristuksen valona oleminen ei ole sen vaikeampaa kuin vaikkapa kuun tehtävä, mikä on välittää auringon valoa yön pimeyteen. Valo ei tule itsestämme, se tulee pyhästä Jumalasta. Elämme monella tapaa pimeässä maailmassa, mutta täällä eläessämme meidän ei tarvitse pelätä pimeyttä eikä taivastella se suuruutta.

Vaikka aikamme pahuus näyttää niin suurelta, on Jumala jo itse löytänyt vastaukset lisääntyvään pahuuteen. Jumalan vastaus langenneen maailman pahuuteen oli Hänen oman Poikansa lähettäminen. Jumala on voittanut kaiken pahuuden ja itse paholaisenkin Poikansa Jeesuksen kautta. Samalla Jumala on näyttänyt myös esimerkin siitä, kuinka paha voitetaan – valoa loistamalla! Pojassa maailma näki Isän, meissä maailma näkee Pojan.

Kommentoi | Yksi kommentti Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Pyhitys?

Cccc 4. lokakuuta 2013 | Sara Pynnönen

Seurakunnan penkillä istuessani kuulen mitä mielenkiintoisimpia sanoja, kaanaan kielen helmiä: Pyhän Hengen tuli, vuodatus, voitelu, pyhitys. Helluntailaisena olen oikein innoissani tästä tuleen liittyvästä sanastosta: se saa minut syttymään! Kuitenkin olen kuullut suhteellisen vähän opetusta viimeiseksi mainitusta eli pyhityksestä. Vaikka opetus pyhityselämästä on ollut perinteisesti helluntailaista, sen markkina-arvo vaikuttaa laskeneen tämän päivän protestanttisuudessa. Opetus uskovan pyhityksestä ja puhtaudesta eivät aina ole kuulijakunnan tai puhujan suosiossa. Syy lienee yksinkertainen: ei ole helppoa kuulla tai puhua synnistä, koska se vaikuttaa toisen ihmisen elämään ja valintoihin puuttumiselta. Raamattu opettaa kuitenkin niin paljon Jumalan kansan pyhyydestä ja puhtaudesta, että aihetta tuskin voidaan ohittaa, koska ”ei tunnu hyvältä” puhua siitä.

Kommentoi | 2 kommenttia Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu

Kulttuurikokemusten rikkaus

Cccc 10. syyskuuta 2013 | Sara Pynnönen

Työntäyteisen kesän jälkeen Lahden helluntaiseurakunnassa saavuin helteiseen Kambodzhaan kuukauden mittaiseen lähetysharjoitteluun. Kulttuurilliset kokemukset täällä ovat rikastuttavia. On tullut muun muassa maistettua paljon kaikenlaista heinäsirkoista eksoottisiin hedelmiin. Värikkäiden makuelämysten lisäksi olen myös tavannut ihmisiä monenmoisista taustoista. Ympärilläni olen nähnyt paljon köyhiä ja kärsiviä ihmisiä, mutta myös puhtaasti iloisia kasvoja. Joka puolella, niin kylillä kuin kaupungeissakin, näkee hymyileviä kasvoja ja samanaikaisesti surullisia silmiä. Kadut ovat täynnä ihmisiä, jotka ovat nähneet sekä sodan että rauhan ja kantavat laajaa ihmistunteiden kirjoa sisällään. Orpolapset, vanhempiensa hylkäämät, maailman silmissä ”vähäisimmät”, yhä valloittavat hymyillään. Seurakunnissa ihmiset laulavat ja tanssivat iloiten Herrassa. Kuitenkin pintaa syvemmällä on syvää surua ja kärsimystä.

Kommentoi Lue koko kirjoitus Aiheet: Hengellinen kasvu, Lähetystyö

Kirjoittajat

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit