Antamisesta

3.3.2016 11.40 | Sara Pynnönen

”Iloista antajaa Jumala rakastaa.” (2. Kor 9:7) Samaistuukohan kukaan kokemukseeni, että antaminen ei aina ole iloista? On totta, että antamisessa on siunaus. Sanoohan sana: ”On siunatumpaa antaa kuin ottaa.” (Ap.t. 20:35) Mutta aina antaminen ei tunnu kovin siunatulta tai autuaalta. Joskus sitä antaa vähistä varoistaan (ainakin länsimaalaisella mittapuulla) kehotuksen ja avun nähdessään. Ja silloin antaa enemmänkin puolipakosta tai syyllisyyden tunteesta kuin antamisen ilosta. Ehkä tämä on vain oma kokemukseni, ehkä vain Kambodzassa, missä tarve on kaikkialla ja pyytäviä käsiä riittää. Epäilen, mutta ehkä.


Minulle antaminen ei tule luonnostaan jonkinlaista materiaalista puutetta kokiessani. Ehkä siksi, että silloin koen menettäväni itse jotain. Ehkä menetän jonkun esineen, ehkä jonkun matkan, jota olen odottanut. Joskus antaessaan saattaa menettää. Ja vaikka antaminen itsessään olisi miellyttävää, menettäminen ei ole.

Meillä länsimaissa on ehkä hieman samanlainen käsitys siunauksista kuin juutalaisessa maailmassa Jeesuksen aikana. Jumalan suosiota ja siunauksia verrattiin kakkupalaan – jos antaa palan pois, niin menettää sen. Antamiseen saattaa siis liittyä pelko menetyksestä.

 Siksi ihailen kambodzalaisia. He eivät tunnu pelkäävän menetystä. Heidän ateriansa saattaa olla vain riisi ja soijakastike, mutta heidän pöytänsä on avoin, jos sattuu paikalle. Aina on varaa antaa. Miksiköhän näin?

Uskon, että kyseessä on sekä maailmankuvan erilaisuus (ehkä kambodzalaiset näkevät aina usean kakkupalan yhden sijasta) ja ihailtava asenne eli sydämen köyhyys. Se on eräänlaista riippumattomuutta materiasta. Kun ei omista paljoa ei tarraa kiinni mihinkään, koska ei ole mihin tarrata kiinni. Ei ainakaan mitään materiaalista. Mutta sellaiselle, joka on omistanut paljon ja edelleen omistaa (ainakin kolmannen maailman mittapuulla) materian antaminen ei aina ole helppoa. No, joillekin on, joillekin ei.

Kambodzalaisten inspiroimana pyrin oppimaan pitämään sydämeni köyhänä. En edes tahdo vaatia omaisuutta itselleni. Jos opin vaatimaan, opin myös tarraamaan. Sillä molemmissa on kyse sydämen ahneudesta, ainakin jollain tasolla. Uskon, että on todellakin autuasta antaa. Etenkin silloin kun on köyhä sydän.

Aiheet: Hengellinen kasvu

Yksi kommentti:

Tuula Huusko 10.7.2016 13.44

Olen todella pahassa pulassa ja pyydän apua teiltä. Hoidan täysin liikuuntakyvytöntä miestäni 24h/vrk.Olen hoitanut häntä vuoteeseen jo ainakin 8v. Näin on menty eteenpäin elämässä, mutta nyt tuli niin paha asia eteen että vaikka rukoilen paljon , oikeastaan koko elämä on rukousta.Minä olen itsekkin sairas , minulla on mm. parkinsonin tauti, astma, pehmytkudosreuma, verenpainetauti, diabetes, keliakia, laktoosi-intoleranssi, harvinainen verisairaus, ja paljon muita.Olen monesti miettinyt järven rannalla ja ajatellut että jos hyppään kaikki on hyvin. Sitten sydämeeni tuli tälläinen omatekemäni runon tapainen :Katselin tuonelan tummaa virtaa, se minua houkutti niin, se nimeltä kutsui ja tahtoi viedä minut mukanaan.Silloin näin valkean joutsenen uivan kirkasta valoa päin ja sielusta kumpusi helpotus: TÄNNEHÄN minä jään, Nyt kävi niin että Herra koetteli uskoani ja sain shokin kun sairaalasta soitettiin että minulla on hemoglobiini vain 68 ja minä ( joka olen auttanut toisia ) jaksoin vain nukkua. Lopulta yksi nuori lääkäri sanoi että nyt on jotain tosi pahasti pielessä ja sain lähetteen sairaalaan. Siellä tutkittiin , otettiin kokeita ja lopulta minulta löytyi imusolmukesyöpä ja olin kauhuissani, itkin ja rukoilin, mutta Herra kasvattaa minua. Minun pitäisi taas päästä KYSIIN huomenaamulla , mutta järkytys tuli, meillä ei ole rahaa kun perjantaina ostettiin lääkkeitä 326e edestä. Nyt kun rukoilin minulle tuli viesti sydämeen että kysyä voisitteko auttaa . Tarvitsisin 100e jonka maksan takaisin tämän kuukauden viimeisenä päivänä. Olisitteko niin ystävällisiä että auttaisitte minua.Joos lähetätte tiedon että autatte ja laitatte minun tililleni 100e , tili nordeassa niin huutaisin Herraa,Ylistäisin Herraa koska vain Herra voi auttaa meitä, kahta sairasta vanhusta.En ole voinut ottaa lääkkeitä tänään kun ei ollut rahaa. Jeesus on sanonut : MINÄ OLEN TIE; TOTUUS JA ELÄMÄ JA USKON JUMALAAN NIIN ETTÄ SYDÄMESTÄ TUNTUU ETTÄ JEESUS KRISTUS ANTAA MINULLE TUON PYYTÄMÄNI AVUN. ODOTAN RUKOILLEN VASTAUSTANNE:

Kommentoi

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.